Ugrás a tartalomra
Pokemon Go sneakerheadeknek ?

Pokemon Go sneakerheadeknek ?

Miért is van több cipőd a szükségesnél?
Gondolom, hallottad már ezt a kérdést legalább egyszer. Miért költesz kisebb vagyonokat egy pár áhított Jordan 1-esre vagy más cipőre? Hogy miért is tesszük mindezt, sok magyarázat lehet rá. A közösség érzése, a hype által gyakorolt befolyás, vagy csak az utánozhatatlan érzés, amikor utcára lépsz az új cipődben. Az Aglet pont ezt az érzést akarja eljuttatni a virtuális életedbe. Ha még nem hallottál az Aglet-ről ne aggódj, nem késő letöltened az alkalmazást, de először ajánljuk, hogy olvasd el cikkünket. Aki android hajtotta telefonnal rendelkezik, egyelőre kimarad a virtuális sneakerek rockolásából, de a fejlesztő ígéri, hogy hamarosan megjelenik erre a platformra is.Mit is kapunk az alkalmazástól?
Egy remekül összerakott felhasználói felületet, letisztult dizájn elemekkel, Daniel Freebain illusztrációival. Daniel más néven @kickposters a sneaker világ egyik legismertebb grafikusa, aki többek között az Adidas-al is dolgozott. Minden cipő más-más tulajdonsággal, szintekkel rendelkezik, ami meghatározza milyen gyorsan használódik el és mennyi "agletet" (appon belüli valutát) kapunk 1000 lépésenként. Emellett informatív leírás tartozik minden modellhez megjelenésükről, történelmükről és tervezésükről. Izgalomfaktorként az elért célok (megtett lépések) után jutalom dobozokat bonthatunk ki. Kezdetekben egy Air Force vagy Stan Smith lapul a dobozban, ami nem feltétlenül okoz nagy örömöt a megannyi limitált sneaker között. Azonban később egy kis szerencsével felkapottabb cipőket is beszerezhetünk.Hogyan működik?
Letöltés és egy gyors regisztráció után kiválaszthatjuk az első sneakerünket, beállíthatjuk becenevünket, cipőméretünket (teljes mértékben lényegtelen opció) és profilképünket ami finoman fogalmazva is limitált (8 karakter). 
A fejlécben 3 lehetőséget találunk:
- WEAR: Ahol jelenleg viselt cipőnket, állapotát és tulajdonságait láthatjuk, itt léphetünk át a térképre is.
- SHELF: Magától értetődően a megvásárolt, nyert cipőink polca.
- SHOP: Talán a legtöbb időt itt töltöttem el az alkalmazás használata közben.
Amit az első böngészés alkalmával észrevettem, hogy a fejlesztők nem tartották magukat szigorúan a létező és kiadott cipőkhöz. Megvásárolhatóak például legendás gyűjtői darabok, mint Neil Armstrong hold bakancsai vagy akár viccnek szánt párak (Jézus szandálja). 
Visszatérve az alkalmazás lényegére, sétálással pénzt kereshetünk amivel cipőket tudunk vásárolni. A használat során romlik sneakereink állapota, így meg kell látogatnunk egy javító vagy egy visszaállító (deadstock) állomást. Ezen felül a térképen megjelölt helyeken cipődobozokat találhatunk, amikkel bővíthetjük virtuális gyűjteményünket. Az app jelenlegi állapotában nem tartalmaz több lehetőséget, ami reméljük, hogy a jövőben bővül. Két hete regisztráltam, ekkor még nem volt elérhető Magyarország területén aktivitás.
Javító állomás nélkül nem sok lehetőségem volt, így sétáltam és ha elhasználódott a virtuális cipőm, vettem egy újat az olcsóbb alapmodellekből.
Már kezdtem feladni a reményt az alkalmazással kapcsolatban, amikor is a cikk írása előtt megnyitottam. Meglepődésemre minden aktivitás elérhetővé vált a közelemben (Budapest). Az eddigi 50.000 lépésem után, pedig kaptam egy ajándék dobozt, ami végre nem rózsaszín Disruptort tartalmazott.
Mi nem tetszett az alkalmazásban? 
Az eddigi pozitív bemutatást itt le is cserélném, egy más szemszögre. Az Aglet nem támogatta ennek a cikknek a megjelenését, de ha szeretnék (Hit me up bro) szívesen letörljük ezt a részt. Az elmúlt két hét alatt tapasztaltakból úgy érzem, hogy egy félkész alkalmazást kapunk, ami a nagyszerű dizájnon és alapötleten túl nem több egy lépésszámlálónál. Ingyenes tartalomként persze egy szavunk sem lehet, nem nyom az arcunkba két percenként reklámokat, hogy Jennifer Lopez vagy Kim Kardashian megtámadta a falunkat. De ahogy minden játékban van egy túlárazott vásárlási lehetőség, ez innen sem maradhatott el. A cipők fele, igen a fele csak gold aglet-el vásárolható meg, amiket nem találhatsz meg csak úgy az utcán.
Nézzük is a tarifákat: 349 forintért egyből kapunk 5 "érmét", amiért két cipő közül is választhatsz, de egyik sem kifejezetten hype vagy érdekes. De nézzük inkább a legdrágább csomagot, ami nem kevesebb mint 29.990 Forint, ezért 1000 gold agletet kapunk. Amiből vehetünk magunknak akár 2 pár Dior Air Jordan 1-et.
Viszont, ha igazi gyűjtők akarunk lenni, nem hagyhatjuk ki a lehetőséget, hogy megszerezzünk magunknak egy Nike MAG-et, ehhez viszont 11 alkalommal kell megvásárolnunk a legextrább csomagot. Ha mindig is vágytál arra, hogy legyen egy képed erről a cipőről a telefonodon, most tiéd lehet bruttó 330.000 Forintért ami töredéke az eredetinek. 
"Jézus szandáljáról" pedig ne is beszéljünk, ezt talán senki sem gondolta komolyan
100.000 gold aglet-ért azaz 3.000.000 Forintért.

Összefoglalva egy szórakoztató, jól kinéző, de hamar megunható appot kapsz, ami (ha engedélyezed a GPS adatokat) mindig tudja merre jársz. Reméljük a jövőben több tartalom érkezik az alkalmazásra barátok hozzáadása, cipőcserélgetés stb. formájában. Addig is, ha felkeltette az érdeklődésedet, tegyél egy próbát az Aglet-el.
Ha pedig így tesztek, ne felejtsétek beírni a kódomat, hogy végre ne csak pink Disruptorban róhassam az utcákat. OA3ZUR

 

Előző Yeezy cipők hideg időre